Karin Hekman heeft de extended scope opleiding afgerond in september 2019.

Zij is hiermee een extended scope specialist. Dat wil zeggen dat ze bekwaam is in het beoordelen van klachten aan het bewegingsapparaat welke meer diagnostiek nodig hebben. Bijvoorbeeld als het nodig is een röntgenfoto of een echo te maken.  Of indien er een MRI noodzakelijk is of een verwijzing moet volgen naar de medisch specialist.

Omdat Karin al meer dan 10 jaar betrokken is bij de klinische diagnostiek van de schouder, in het VUmc en in het Jan van Goyen MC en ruime klinische ervaring heeft in het beoordelen en behandelen van traumatische en orthopedische afwijkingen in de schouder krijgt zij ook de titel advanced clinical practitioner.

 Deze competenties worden echter in Nederland nog niet juridisch ondersteund. Daarom  is zij bezig met een project in samenwerking met de VU en het MC Jan van Goyen (OLVG) om een schouderpoli op te zetten door ervaren extended scope specialisten.

Zij heeft hiervoor de eerste subsidie van ZonMw gekregen voor het maken van een regio-analyse over hoe de schouder zorg in de regio is georganiseerd.

Bij Schouder centrum IBC Amstelland zijn ze al bezig met een dergelijke “nieuwe” schouder zorg. Het schouder spreekuur wordt door een kader huisarts bewegingsapparaat en door een advanced clinical practitioner ingericht.

Het doel is in de toekomst in iedere regio in Nederland dergelijke schouder spreekuren te creëren. Maar zover is het nog lang niet.  Eerst aantonen dat het goede en veilige schouder zorg is.