Pijnmanagement

Pijnmanagement

Van diagnostiek tot behandelplan

Het begin van ieder bezoek bestaat uit uitzoeken waarom u pijn of klachten heeft. Diagnostiek is belangrijk om tot een juiste behandelplan te komen. Daarom besteden we hier veel aandacht aan. Aan de hand van een uitgebreide anamnese en onderzoek kunnen wij een goed beeld krijgen van uw klacht. Hierbij worden zowel de westerse geneeswijze als oosterse geneeswijze toegepast. Wij krijgen hierdoor een completer beeld, niet alleen van de lokale klacht maar ook van u lichamelijke conditie in zijn geheel. Dit geeft inzicht in het herstel vermogen van uw lichaam, wat belangrijk is om te weten om de juiste aanpak in te zetten.

Een belangrijk onderdeel van u eerste bezoek is uitleg. Wij vinden het belangrijk dat u daadwerkelijk snapt wat de mogelijke oorzaak is van u klacht en wat wij samen met u er aan kunnen doen om de klachten te verminderen. Samen met u stemmen wij een behandeltraject af waarin duidelijke functionele doelen worden gesteld. Dit behandeltraject kan zowel monodisciplinair als multidisciplinair zijn.

Na het bepalen van een behandeltraject zal de behandeling van start gaan. Mochten er meer dan vier behandelingen nodig zijn om u klacht te verminderen, dan zal er na de vierde behandeling en evaluatie moment plaatsvinden. Deze tussentijdse evaluatie is bedoeld voor hernieuwde afstemming of de ingeslagen behandeltraject wel de juiste is en het eventueel bijstellen van doelen.

Pijnmanagement

Pijn kan verdeeld worden in twee hoofdgroepen. Chronische pijn en acute pijn. Chronische pijn is pijn die drie maanden of langer aanhoudt. Bij IBC Amstelland hebben wij er voor gekozen om zowel chronisch pijn als acute pijn in eerste instantie te behandelen met acupunctuur. Er is steeds meer evidentie dat acupunctuur bij acute pijn een effectieve alternatieve of ondersteunende methode kan zijn om de pijn te verminderen en daarmee de functie en kwaliteit van leven te verbeteren. Pijnvermindering is een eerste stap en daarme een voorwaarde om te komen tot oefenen. Want het voorkomen van opnieuw rugpijn is het uiteindelijke doel van de behandeling.

Chronische pijnmanagement is een proces dat meestal wat langer duurt en waar in sommige gevallen meerdere disciplines bij worden betrokken. Bijvoorbeeld ergotherapie, haptotherapie of psychotherapie.

Lage rugpijn

Lage rugpijn, ook wel spit of lumbago genoemd, veroorzaakt pijn bij lang staan, zitten of bewegen. Soms gaat de pijn gepaard met uitstraling zonder dat er sprake is van druk op een zenuw. Overbelasting en/of een verkeerde beweging kunnen een oorzaak zijn van lage rugpijn, maar de oorzaak is niet altijd duidelijk. In de meeste gevallen gaat lage rugpijn vanzelf over en is er geen sprake van weefselafwijkingen die verklarend zijn voor de pijn.

De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. De vraag is of u daarop wilt wachten. Met een combinatie van acupunctuur en fysiotherapie is het mogelijk om weer snel pijnvrij te functioneren. Indien er factoren aanwezig zijn die het herstel proces vertragen, wordt er gekeken of er andere disciplines nodig zijn om het herstel proces te bevorderen.

Hernia

Wanneer u naast pijn in uw rug ook uitstralende pijn in één of beide benen, de rug en/of de bil heeft tot onder de knie (soms tot in de voet) en de pijn erger wordt bij persen, hoesten of niezen, kan het zijn dat u een hernia heeft. Een tussenwervelschijf drukt dan op één van de zenuwbanen.

Bij zeer ernstige herniaklachten kan een operatie nodig zijn. In gevallen waar een operatie niet wordt geadviseerd, kan acupunctuur in combinatie met fysiotherapie u helpen met de pijnmanagement, zodat u weer kunt functioneren. Wanneer u als gevolg van een hernia een operatie moet ondergaan, kan fysiotherapie u zowel vóór als na de operatie helpen. Vóór de operatie om uw conditie te verbeteren zodat u sneller herstelt na de operatie. Ná de operatie kan fysiotherapie u helpen met revalideren.

Oefentherapie

Oefentherapie is een essentieel onderdeel van het herstel traject. Oefentherapie is gericht op het gecontroleerd leren aanspannen van spieren die uw rug stabiliseren, daarnaast is het versterken van de omliggende spieren en het verbetering van de houding en conditie noodzakelijk. Bij Schouder Centrum IBC Amstelland zal veel aandacht worden besteed aan preventie, het voorkomen dat uw rugpijn terugkeert. Hierbij worden aanpassingen in werk- en/of sportbelasting besproken en krijgt u kennis over uw rug zodat u regisseur wordt over uw eigen klachten.

We helpen u graag!